TrendRede 2018, wat zeggen zij over data?

door | 7 november 2018

In januari 2018 presenteerde een groep vooraanstaande toekomstdenkers alweer de achtste TrendRede in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De belangrijkste boodschap die men daar had was dat de huidige gedataficeerde wereld als een tumor werd gezien. Is dat zo? Ik ben het niet eens met deze conclusie omdat voorbijgegaan wordt aan de nieuwe wet- en regelgeving die zich juist richt op die “tumor van data”. De nieuwe regelgeving moet er voor zorgen dat juist de persoonlijke informatie die digitaal beschikbaar is niet zomaar gebruikt wordt. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) versterkt vanaf 25 mei de positie van de betrokkenen. De betrokken zijn in dit geval de mensen van wie hun gegevens worden verwerkt. Vanaf die datum mei krijgen de betrokkenen nieuwe rechten en hun bestaande rechten ten aanzien van privacy worden sterker, onder meer omdat organisaties die persoonsgegevens verwerken meer ‘beschermingsverplichtingen’ krijgen.

De groep van toekomstdenkers, die de TrendRede heeft geschreven, kwam met betrekking tot ons digitale leven tot de conclusie dat deze de perfectie nadert. In het stuk stellen ze dat algoritmes en informatiestromen een comfortabele cocon spinnen rondom de mens, zodat hij zich het middelpunt van de wereld waant. Volgens de Trendrede zullen dit jaar die virtuele verwachtingen nadrukkelijk botsen met een even complexe als bokkige werkelijkheid. Wat ze precies bedoelen met ‘bokkige werkelijkheid’ wordt overigens niet helder. Wel verwachten ze dat de sociale media [de tabloids van onze tijd] minder sociaal blijken dan we dachten. Niet de waarheid maar de bevestiging telt. In 2018 komen we tot het inzicht dat alle handige zaken, zoals informatie vanaf je IPhone, Google weet al waar je naar wilt zoeken etc, dat we het gemak en de aandacht betalen met privacy en vrijheid. De grote dataspelers, inclusief de overheid, verdedigen hun macht over onze gegevens met hand en tand. (bron: TrendRede 2018 ‘Van het furieuze ik naar het waardige wij’, gepubliceerd 18 januari 2018)

De schrijver Maxim Februari (schrijver en filosoof) heeft de roman ‘Klont’ geschreven die gaat over deze gedataficeerde wereld. De roman wordt ook in de TrendRede 2018 genoemd. In zijn roman ‘Klont’ laat hij zien wat een gedataficeerde wereld doet met ons leven. Hij geeft antwoord op de vraag hoe mens te zijn in een wereld die in toenemende mate bestuurd wordt door data. Deze vraag onderzoekt Februari al langer in zijn columns en lezingen. Een briljant boek: “niet eerder verpakte hij zijn zoektocht zo geestig, sprankelend en veelzijdig” volgens de Volkskrant, 14 oktober 2017.

Graag verloten wij een exemplaar. Wilt u kans maken? Stuur dan een mail naar info@intechrity.nl.