inTECHrity sponsort clubkleding AMHC

door | 18 dec 2018

Kunnen we daar nog wel een foto van maken?

inTECHrity sponsort dit jaar de clubpakken van AMHC. Dit vroeg natuurlijk om een mooie foto van de Heren 1 spelers in vol tenue. Terwijl het team trots poseerde, rees bij ons de vraag of dat eigenlijk wel goed ging met die nieuwe regelgeving rondom privacy. Voor deze teamfoto hebben we het praktisch opgelost door de mannen onherkenbaar te fotograferen. Maar waar moeten we nu rekening mee houden als we foto’s willen publiceren?

De Autoriteit Persoonsgegevens is hier vrij helder over: foto’s en video’s waarbij personen herkenbaar in beeld zijn, zijn persoonsgegevens. Wilt u beeldmateriaal publiceren, dan moet de persoon op de foto daarvoor zelf toestemming hebben gegeven.

U moet dus kunnen aantonen dat u geldige toestemming heeft van de personen op de foto. En, ook niet onbelangrijk, het moet voor deze personen net zo makkelijk zijn om de toestemming weer in te trekken als om deze te geven.

Is het publiceren van een foto vanaf nu dan altijd een probleem? Nee, gelukkig niet. Is uw publicatie uitsluitend bedoeld voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik? Dan is de AVG niet van toepassing en heeft u geen toestemming nodig. Verder is in de AVG opgenomen dat als iemand onevenredig veel inspanning moet verrichten om zichzelf op een foto te herkennen, de AVG niet van toepassing is. Er moet dus sprake zijn van enige herkenbaarheid.

Kortom, heeft u foto’s waarvan u, ongeacht het aantal personen, weet wie het zijn? Of kunt u met enige moeite achterhalen wie erop staan? Dan valt dit onder de verwerking van persoonsgegevens en dus onder de AVG. Voor het publiceren van teamfoto’s heeft u daarom voortaan van iedereen toestemming nodig.

Hulp nodig?

Heeft uw organisatie nog geen goede procedures om te voldoen aan de AVG of ISO 27001? Neem dan contact op met inTECHrity. Bel ons op 085 130 1281 of kijk op onze website www.intechrity.nl. Wij zijn officieel ACP partner van BSI.